Верашчака – больш, чым проста ежа: раскрываем сакрэты каралеўскай кухні і сувязь стравы з Адамам Міцкевічам

Беларуская кухня Грамадства

У кухні Вялікага Княства Літоўскага верашчака вядома з сярэдзіны XVIII стагоддзя як адзін з варыянтаў мачанкі – мяснога соусу, у які мачалі бліны. Аўтар рэцэпта – каралеўскі кухмістр Верашчака. Але яшчэ больш папулярнай страва стала ў ХIХ стагоддзі дзякуючы супадзенню назвы з прозвішчам каханай паэта Адама Міцкевіча Марылі Верашчакі.

Верашчака – адна з самых вядомых страў беларускай кухні, прычым у розных мясцовасцях у традыцыйным рэцэпце існуюць свае арыгінальныя асаблівасці.

Для верашчакі:

  • каўбаскі белыя – 4 шт.;
  • бекон – 150 г;
  • цыбуля – 100 г;
  • мука – 50 г;
  • вада – 0,7 л;
  • піва – 0,5 л;
  • спецыі (кмен , лаўровы ліст, перац чорны гарошак) і соль – на смак.

Для грэцкіх бліноў:

  • мука грэцкая – 150-200 г;
  • мука пшанічная – 50 г;
  • яйкі – 2 шт.;
  • малако;
  • соль і цукар на смак;
  • алей для выпякання.

Гатаванне:

Цыбулю нарэзаць дробнымі кубікамі і пасіраваць да залацістага колеру. Дабавіць на патэльню нарэзаны саломкай бекон, прадаўжаючы абсмажваць.

Тым часам каўбаскі адварыць у вадзе з півам і спецыямі, нарэзаць іх. У працэджаны булён дабавіць цыбулю і бекон, кружкі каўбасак.

На сухой патэльні пасіраваць муку да крэмавага колеру, астудзіць і развесці астатнім булёнам або вадой да аднароднай кансістэнцыі. Гэту сумесь тонкім струменьчыкам, пастаянна памешваючы, уліць у верашчаку з каўбаскамі і патушыць на маленькім агні да загусцення.

Для прыгатавання тонкіх блінчыкаў змяшчаць грэцкую і пшанічную муку з соллю і цукрам, дабавіць яйкі і, паступова ўліваючы малако, вымесіць вадкае цеста без камячкоў. Выпякаць на алеі.

Верашчаку падаць у гаршчочку, а побач на талерцы выкласці грэцкія блінчыкі.

Самыя цікавыя і важныя навіны шукайце ў нашых сацыяльных сетках: TikTok,   Instagram,   VK,   Одноклассники,   Telegram,   Facebook.