Жур – забыты густ Беларусі: рацэпт традыцыйнага кісламалочнага супу з часоў Манамаха

Беларуская кухня Грамадства

Сапраўдны жур у беларускіх кафэ і рэстаранах ужо наўрад ці сустрэнеш, але рэцэпт гэтага супу, вядомы яшчэ з часоў Манамаха, да гэтага часу беражліва захоўваюць у вёсках. Жур (ці кісяліца) папулярны калісьці ў беларускай і польскіх кухнях, быў заўсёды каштоўнай стравай у славянскіх народаў.

Жур – гэта традыцыйны кісламалочны суп, папулярны ў беларускай кухні. Ён уяўляе сабой вадкую страву на аснове аўсянага кісяля, якая варыцца на квасе або сыроватцы. Жур валодае мяккім, злёгку кіслявым густам і часта падаецца з рознымі дадаткамі, такімі як яйкі, цыбуля, бульба ці каўбаса.

Жур з’явіўся ў Беларусі ў старажытныя часы, калі мясцовыя жыхары пачалі выкарыстоўваць авёс і малочныя прадукты ў сваіх стравах. Першапачаткова жур гатавалі сяляне, выкарыстоўваючы даступныя ім прадукты: авёс, ваду і кіслае малако. З часам ён стаў папулярным сярод усіх слаёў грамадства, стаўшы неад’емнай часткай беларускай кухні.

Інгрэдыенты:

Для класічнага жура спатрэбяцца наступныя прадукты:

  • Аўсяныя шматкі або мука
  • Квас або сыроватка
  • Вада
  • Соль
  • Яйкі (па жаданні)
  • Цыбуля (па жаданні)
  • Бульба (па жаданні)
  • Каўбаса (па жаданні)

Працэс прыгатавання:

Аўсяныя шматкі або муку заліваюць вадой і пакідаюць на некалькі гадзін, каб яны разбухлі. Затым сумесь працаджваюць праз марлю, атрымліваючы аўсяны кісель.

Кісель разводзяць квасам або сыроваткай, дадаюць соль і ставяць на агонь. Сумесь даводзяць да кіпення, памешваюць, каб пазбегнуць камячкоў.

У гатовы жур можна дадаць вараныя яйкі, нарэзаны лук, бульба ці каўбасу. Усё гэта вараць разам яшчэ некалькі хвілін.

Гатовы жур падаюць гарачым, пасыпаўшы зелянінай або дадаўшы смятаны.

Адвар з аўса вядомы сваімі карыснымі ўласцівасцямі: ён дапамагае аднавіцца пры прастудзе і знясіленні, ратуе ад бессані і лечыць гастрыт. Жур заўсёды падаюць толькі гарачым разам з адварной бульбай і сметанковым маслам.

Варыяцыя

Як і многія народныя стравы, жур мае свае рэгіянальныя асаблівасці і варыяцыі. Напрыклад, у некаторых раёнах Беларусі ў жур дадаюць грыбы або рыбу. Таксама магчымыя адрозненні ў выбары дабавак: замест яек і цыбулі можна выкарыстоўваць моркву ці капусту.

Самыя цікавыя і важныя навіны шукайце ў нашых сацыяльных сетках: TikTok,   Instagram,   VK,   Одноклассники,   Telegram,   Facebook.