Лясны дэлікатэс на вашым стале: дзелімся рэцэптам беларускіх зуцоў

Беларуская кухня Грамадства

У беларускай кухні знойдзецца нямала страў, здольных здзівіць сваім густам і прастатой прыгатавання. Адна з іх – зуцы, грыбныя катлеты, рэцэпт якіх беражліва перадаецца з пакалення ў пакаленне. Першапачаткова гэта была ежа сялян, якая дазваляла сытна накарміць сям’ю дарамі лесу, сёння зуцы – жаданы госць на любым стале.

Сутнасць стравы простая: грыбы, сабраныя ў лесе (чырвонагаловікі, падбярозавікі, шампіньёны і іншыя), перамолваюцца ў фарш, змешваюцца з салам, цыбуляй, яйкам і спецыямі, а затым смажацца да залацістай скарыначкі. Сакрэт непаўторнага густу – у спалучэнні розных відаў грыбоў.

Зрэшты, не абавязкова адпраўляцца ў лес за грыбамі. Сёння зуцы рыхтуюць і з шампіньёнаў, якія даступныя круглы год. Галоўнае – не забыцца пра сакрэтны інгрэдыент, які ўзмацняе «грыбны дух».

Інгрэдыенты:

  • шампіньёны або лясныя грыбы – 300 г
  • белыя сушаныя грыбы – 1–2 шт.
  • курынае яйка – 0,5 шт.
  • рэпчаты лук – 1 шт.
  • сала салёнае – 40 г
  • перац чорны молаты – 1–2 шчэп.
  • соль – 2 шчэп.
  • чабор – 1–2 шчэп.
  • паніровачныя сухары – 3–4 ст. л.
  • раслінны алей – для смажання
  • смятана – для падачы

Прыгатаванне:

Шампіньёны памыць, абнавіць месца зрэзу на ножцы.

Белыя сушаныя грыбы расцерці ў ступцы ў парашок.

Перамалоць грыбы праз мясарубку. Следам таксама прапусціць праз мясарубку кавалачак сала (без скуркі) і цыбуліну. Сала дадасць сакавітасці нашай стравы, а цыбуля – водару. Дарэчы, яе можна нацерці на дробнай тарцы, тады зуцы будуць яшчэ далікатней.

У фарш дадаць парашок з белых грыбоў, соль, перац, чабор. Для злепвання таксама спатрэбіцца палова курынага яйкі. Больш на такі аб’ём класці не варта, інакш катлеты будуць расцякацца. Як аддзяліць палову? Асобна ў піалу разбіце яйка, размяшайце відэльцам і ўліце ў міску з фаршам прыкладна 1/2 частку.

Каб фарш стаў шчыльней, у яго трэба дадаць пару лыжак сухароў. Падсыпаць паступова, старанна змешвайце. Кансістэнцыя павінна атрымацца такая, як быццам бы вы рыхтуеце самы звычайны мясной катлетны фарш. Гэта значыць не занадта шчыльны, але і такі, які не расцякаецца.

Сфарміраваць катлеты (або біточкі), абваляць у сухарах. Разагрэць алей і абсмажыць зуцы на патэльні да залацістай скарыначкі з двух бакоў.

Агонь ўмераны.

Смажаныя грыбныя катлеты давесці да гатоўнасці ў духоўцы – 180 градусаў 8–10 хвілін.

Падаюць зуцы звычайна са смятанай і свежай зелянінай. У якасці гарніру ідэальна падыдзе бульбяное пюрэ або грачаная каша.

Гэта страва – яшчэ адзін спосаб разнастаіць свой рацыён і адчуць смак беларускай кухні.

Самыя цікавыя і важныя навіны шукайце ў нашых сацыяльных сетках: TikTok,   Instagram,   VK,   Одноклассники,   Telegram,   Facebook.